


Pada 31/12/2008, hari ke 4 di Korea-kami di bawa ke Kimchi School.
Kimchi adalah sejenis makanan tradisional Korea-sptmna cencaluk, budu @ cencaluk di Malaysia. Kimchi ini adalah lobak (yang kita buat dressing untuk di makan dgn nasi ayam) yg di peram dengan air garam selama 3 jam. Lepas tu sejat, sediakana pes yg terdiri dari sedikit gula, garam, serbuk cili, sos ikan dan hirisan lobak putih.

Dah sedia pes tu, lumurkan pada kubis pada setiap helai...lumur, lumur, lumur sampai semuanya terpalit ye....

Dah siap dilumur, ikat kubis kita tadi tu dengan mengambil hujung yg paling belakang(yg paling panjang) then di lipatkan dua dan lilit dengan daun yg panjang tadi-masukkan dalam plastik beg, tekan2 untuk buangkan angin yg terperangkap dan akhirnya ikat plastik kita tadi tu.

Yeah, kami dah selesai..kimchi ni boleh terus di makan atau untuk lebih enak, peram la lagi untuk beberapa hari..
Untuk penyediaaan sendiri, sos ikan boleh di tukar dengan cencaluk...eeeeee, sanggup ke makan?
No comments:
Post a Comment